Kosten / vergoeding

Vergoedingen 2024

Psychotherapie wordt vergoed vanuit de basisverzekering. Om hiervoor in aanmerking te komen is een verwijzing van de huisarts nodig. Verder is het belangrijk dat je klachten binnen de zorgverzekeringswet vallen. Je betaalt wel het verplichte eigen risico, dat voor 2023 wettelijk is vastgesteld op 385 euro. Wanneer je zelf met je zorgverzekeraar een hoger eigen risico hebt afgesproken, telt dat bedrag.

Behandeling wordt maandelijks gefactureerd. Er wordt uitgegaan van het principe ‘planning=realisatie’, dit betekent dat voor jou ingeplande tijd in rekening wordt gebracht, ook als het consult korter duurt. Wanneer een contact langer duurt dan gepland zal de extra tijd in rekening worden gebracht. Inhoudelijke contacten via email of chat worden als behandeltijd gefactureerd. Een standaard intakeconsult duurt 45-60 minuten, een standaard behandelconsult 45 minuten.

Ik heb ervoor gekozen om niet met alle verzekeraars contracten af te sluiten.

Contracten 2024

Voor 2024 heb ik contracten gesloten met de volgende verzekeraars.

  • ONVZ/vvAA/ Jaaah
  • DSW/ Intwente/ Stad Holland
  • ASR/ asr Ik kies zelf
  • Zorg en Zekerheid Zorgverzekeraar
  • VGZ/ Univé/ ZEKUR/ IZA/ UMC/ IZZ/ MVJP/ Zorgzaam

Wanneer de praktijk met jouw verzekeraar een contract heeft, dan gaat de rekening naar de zorgverzekeraar en hoef je zelf niets te doen.

Indien de praktijk geen contract heeft afgesloten met jouw verzekeraar dan betaal je per maand zelf de rekening. En declareert dit dan bij je zorgverzekeraar. Het soort polis dat je hebt (restitutie of naturapolis) bepaalt of je 100% dan wel minder vergoed krijgt. Je kunt bij je zorgverzekeraar informeren naar de mogelijkheden.

In mijn praktijk hanteer ik de NZa-tarieven voor de functie Klinisch Psycholoog, setting ambulant II.

De NZa-tarieven voor 2024 kun je hier vinden: Nza tarieven 2024 ambulant kwaliteitsstatuut sectie II klinisch psycholoog

Als in je polis staat dat je minder dan 100% vergoed krijgt bij een behandelaar waarmee je verzekeraar geen contract heeft afgesloten, dan vraag ik je het resterende deel van het NZa-tarief zelf te betalen. Over het algemeen biedt een zuivere restitutiepolis wel volledige vergoeding van de behandeling. Informeer dit bij je zorgverzekeraar. Informatie over de zuivere restitutiepolis vind je hier.

Omdat verzekeraars verschillende vergoedingen hanteren, is het belangrijk om vooraf contact op te nemen met jouw verzekeraar zodat je precies weet waar je aan toe bent.

Hiervoor heb je de volgende gegevens van mij nodig:
▪ BIG-registratienummer voor Klinisch Psycholoog: 89063329425
▪ BIG-registratienummer voor Psychotherapeut: 19063329416
▪ AGB-code van de praktijk: 94 (0) 60725
▪ AGB-code hulpverlener: 94 (0) 16907

Vanaf januari 2017 is het vereist om een kwaliteitsstatuut te hebben. Dat van mijn praktijk vind je hier kwaliteitsstatuut de vries psychologie

Behandeling zelf betalen zonder tussenkomst van de verzekeraars

Het kan voorkomen dat je op discrete wijze behandeling wilt en ervoor kiest om de behandeling zelf te betalen. Ook dit is mogelijk. Een verwijzing van de huisarts is dan niet nodig. Je ontvangt de factuur direct na ieder consult en kunt dan zelf betalen.
De kosten voor een individuele psychotherapiesessie voor zelfbetalers bedragen 120 euro per zitting van 45 minuten + 15 minuten administratietijd.

Kosten voor no show

Afspraken kunnen tot 24 uur van te voren worden afgezegd. Bij het niet nakomen van een gemaakte afspraak wordt 75 euro in rekening gebracht. Deze kosten worden niet vergoed door de zorgverzekeraar.

Heb je vragen over de vergoeding of kosten: neem vooral contact op. Betalingsvoorwaarden van de praktijk kun je hier vinden De Vries Psychologie betalingsvoorwaarden

Zie: Psychotherapie